Softball - ME 2019

Zpět

Už v neděli začíná evropský šampionát v softbalu žen!

Tři dny před zahájením Mistrovství Evropy v softbale žen se v Arrows Parku uskutečnila tisková konference za účasti všech, kteří významně přispěli k tomu, že se tato významná akce může uskutečnit ve čtyřech městech česko-polského Slezska.

Tiskové konference se zúčastnili náměstek hejtmana Lukáš Curylo, náměstek primátora Martin Štěpánek, předseda Evropské softbalové federace Gabriel Waage a nechyběli samozřejmě ani zástupci českého reprezentačního týmu.

Bez podpory kraje a města by se akce zcela určitě uskutečnit nemohla. Ostrava přispěla částkou 15 milionů korun na úpravu areálu v Arrows Parku. Tam vznikly nová tribuna a osvětlení, což byly podmínky Evropské softbalové federace pro pořádání šampionátu. „Jsme rádi, že ostravský areál je skoro každoročně hostitelem významných evropských akcí v baseballu i softbalu. Sám jsem baseball hrál a to na škváře v Michálkovicích. A to byly úplně jiné podmínky, než nabízí areál v Porubě. Ten je špičkovým sportovním zařízením, které je nedílnou součástí Ostravy jako města sportu,“ uvedl náměstek primátora Martin Štěpánek.

Také Moravskoslezský kraj vnímá ženský šampionát jako prestižní sportovní událost. Ta se sice odehraje zejména v Ostravě, ale část zápasů se uskuteční i v nedalekém Frýdku-Místku a sousedních polských městech Žory a Rybnik. „Oceňujeme, že akce svým významem překračuje hranice kraje. A to doslova, protože se bude hrát ve dvou zemích. Je to skvělý příklad přeshraniční spolupráce našeho kraje se sousedy,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Lidé z Arrows jsou zvyklí na pořádání velkých akcí. Přesto přiznali, že příprava evropského softbalového šampionátu byla hodně náročná. „Logisticky to je jeden z nejsložitějších turnajů, co jsme dělali. Vždyť se zúčastní třiadvacet zemí a hrát se bude ve čtyřech městech a na pěti hřištích. Celkově se odehraje devadesát zápasů a to už je pořádná porce pro nás organizátory“ uvedl viceprezident Arrows Ostrava a předseda organizačního výboru Pavel Burkovič.

Ten doufá, že do areálu si najdou cestu i diváci. „Náš tým má před sebou jasný cíl – cestu do Tokia. Holky mají na to, aby se do olympijské kvalifikace dostaly, ale budou potřebovat podporu diváků. Věřím, že lidé přijdou a budou fandit,“ dodal Burkovič.

Předseda Evropské softbalové federace a zároveň šéf České softbalové asociace Gabriel Waage připomněl, že letošní rok je pro tento sport v Evropě klíčový. „Rok 2019 je rokem softbalu. Nikdy doposud se mistrovství světa mužů nehrálo na starém kontinentu. Až letos a to u nás. A zároveň jsme nikdy neměli takovou šanci dostat se na olympijské hry, jakou mají holky. Věřím, že na evropském šampionátu udělají první krok na cestě do Tokia,“ uvedl Gabriel Waage.

Tím prvním krokem je umístění do šestého místa na mistrovství Evropy. To by jim zajistilo účast v olympijské kvalifikaci, která se bude hrát v Utrechtu. K evropské špičce se připojí dva týmy z Afriky a do Tokia postoupí pouze vítěz. „Vidím veliké šance, děláme pro to hodně. Bude to určitě náročné, ale věříme si,“ prohlásila nejlepší česká nadhazovačka Veronika Pecková.

Softbalistky budou chtít navázat na výsledek z loňského roku, kdy ovládly přípravný turnaj Super 6 za účasti evropské špičky. Navíc první ostrý test před klíčovou sezonou se jim povedl. Na Floridě v únoru sehrály proti americkým univerzitním týmům celkem třiadvacet zápasů, ve kterých zaznamenaly patnáct vítězství. V parádní formě se předvedly pálkařky, které odpálily osm homerunů. Na nadhazovačském poli vládla Veronika Pecková, která si připsala šestadevadesát strikeoutů.

„Věříme, že máme na to dostat se na olympijské hry. Dlouhodobě patříme k evropské špičce a s africkými týmy si poradíme. Před několika lety jsme vyhlásili Misi 2020 a hodláme vybojovat historicky první olympijskou účast pro český softbal,“ vyhlásil trenér reprezentace Vojtěch Albrecht. Členkou českého týmu je také hráčka pořadatelského klubu Arrows Ostrava Tereza Kubicová.

 

Mistrovství Evropy – Ostrava, Frýdek Místek, Žory (PL) a Rybnik (PL) 30. 6. – 6. 7. 2019 Zápasy Českého týmu v Ostravě, skupina A

30. června 11:15 Česká republika vs. Litva

30. června 21:00 Česká republika vs. Švédsko

1. července 14:00 Slovensko vs. Česká republika

1. července 20:45 Francie vs. Česká republika

2. července 11:45 Česká republika vs. Belgie

 

Mistrovství evropy žen 2019 finančně podporuje Statutární město Ostrava a Moravskoslezký kraj