Klub - Aktuality

Arrows Ladies Legends Day

Setkání Arrows Ladies Legend foto Jan Beneš

 

OSTRAVSKÉ SOFTBALLOVÉ LEGENDY SI PO LETECH PROŽILY SVŮJ SEN

 

Byly u počátku softballu i baseballu v Ostravě i u vzniku samotného klubu. Mnoho z nich dnes s napětím sleduje své ratolesti, jak bojují v jejich milovaném sportu na hřišti, které pomáhaly budovat. A se stejným napětím fandí našim reprezentantkám, které se přiblížily k jejich snu největšímu, a sice účasti na olympijských hrách.

 

Bezmála dvě desítky hráček, které stály u zrodu softballového klubu v Ostravě, přijaly pozvání a bez váhání, se u příležitosti konání ME v Softballe 2019 v Ostravě, vrátily do míst, které pomáhaly vytvářet, do areálu dnes Arrows Ostrava, v osmdesátých letech sportovní klub Permon. Mnoho z nich, je zde však doma i dnes, neboť historicky došlo k propojení softballu a baseballu nejen po sportovní, ale i po lidské stránce a v Ostravě tak vzniklo mnoho sportovních rodin milujících rychlé míče a tvrdé odpaly. A jejich děti dnes tento sport i náš klub denně posouvají dál. „To je náš dávný sen, který se splnil. Byly jsme u vzniku klubu, u budování hřiště, dávaly jsme do toho srdce a to moje, a věřím, že ne jen to moje, je dojaté, když vidím, kam až se podařilo dojít a kam ještě náš sport i klub může jít dál. Že holky mohou bojovat o olympiádu, je malý zázrak. „Moc si to tu všechny užíváme a držíme palce, ať náš krásný sport takto pokračuje dál,“ neskrývala dojetí na setkání legend Eva Hudáková, která se spolu se starostkou Ostravy Poruby Lucií Baránkovou postarala o slavnostní nadhoz utkání Česko – Francie.

Dlouhé hodiny ostravské legendy společně vzpomínaly na doby, kdy v osmdesátých letech baseball i softball v Ostravě začínal. Jak ženský i mužský tým nejprve soutěžil v turnajích neregistrovaných družstev, a jak se ženám v roce 1976 podařilo tento turnaj vyhrát a organizátory bylo doporučeno, ať se ostravský Permon v ženské i mužské kategorii registruje do oficiálních soutěží. Tak, se od roku 1977 datuje oficiální sportovní historie našeho klubu.

Na neštěstí, se všechny hráčky této slavnostní události zúčastnit nemohly. V roce 2011 nás opustila Ludmila Nováčková, dlouholetá hráčka, zároveň první a dlouholetá předsedkyně Moravskoslezského krajského svazu softballu a baseballu, která se významně zasadila o rozvoj a propagaci obou sportů, byla uvedena do ostravské baseballové a softballové síně slávy. Plaketu s jejím jménem umístila na chodník slávy její dcera Petra, která přijela z Brna. Petra s neskrývaným dojetím řekla „Je to pro naši rodinu veliká čest a sama jsem celou dobu z Brna přemýšlela, co řeknu. Jako mladá jsem hrála za Arrows a ještě jako malé dítě si pamatuji na maminku hráčku a vím, že Arrows je velká rodina, maminka by byla velice potěšena tím, na jakou úroveň se softball dostal,“ dodává Petra.

Spokojenost s rozvojem klubu i dojetí při setkání s legendami klubu neskrýval ani president Arrows Ostrava Radim Kepák. „Začali jsme jako nadšení blázni, softball i baseball ruku v ruce. A to doslova mnoho nás baseballistů si vzalo za ženy holky ze softballu a to co říkala Petra, že Arrows je jedna velká rodina platí víc než by si kdo myslel. Mnozí z těch co byli u zrodu klubu, teď tady na hřištích sledují, někteří i trénují své ratolesti. Nastoupili jsme dlouhou cestu a nehodláme se zastavit,“ slíbil Radim Kepák s tím, že klub Arrows má jasný cíl. „Chceme mít v nejvyšší soutěži nejen muže baseballisty, ale i ženy softbalistky. Vzhledem k tomu, že naše kadetky jsou mistryně republiky 2018, věřím, že máme na čem stavět, a že se nám to podaří,“ doplnil Kepák.

Na závěr setkání za všechny slíbila další z legend Luisa Elblová-Uhlářová, že se hráčky budou potkávat i v budoucnu, a to nejen společensky, ale opět i na hřišti. „ Mateřské povinnosti jsme splnily a softball nám chybí. Takže nejbližší setkání bude na turnaji 13. 7. který organizuje Bob Kaloč, bývalý trenér a budeme hrát proti „bývalkám“ z Rudé Hvězdy a Ostravské Univerzity, tedy takový turnaj softballových legend,“ všechny zveme a na všechny se moc těšíme.

Text:Jiří Maléř a Radim Kepák

foto: Jan Beneš