Klub - Aktuality

Stříbro? Skvělé, berem´ II.

Ano, římská II.

Umím si představit mnoho hezčích titulků a zároveň hromadu smutnějších. Za námi zůstalo pět kvalitních týmů, před námi jsou pouze Draci. 

Letos jsme se sešli v Blansku, místní Olympia se ujala role pořadatele V. ročníku MČR 40+. Na Blansko nemá moje hráčská generace nejlepší vzpomínky. Všichni si pamatujeme snad tři roky dlouhou sérii proher 11:10. Nicméně to vše je již pravěk a letos jsme se s tím vypořádali se ctí.

Asociace mi ulehčila práci, na stránkách je popis průběhu turnaje viz zde. https://www.baseball.cz/clanek-7534/mistry-cr-40-jsou-poprve-draci-brno

Přidám svůj krátký pohled na zápasy našeho týmu. 

SB Rýchory-STB Ostrava – 4:21
Výsledek pátečního západu vypadá jednoduše, ale do půlky zápasu jsme se celkem tahali. Kopec s přehledem obsloužil Tom Šícha, obrana pracovala bezchybně. Devatenáct hitů a počet bodů svědčí o síle útoku. 

Draci Brno - STB Ostrava – 5:4
Těžká bitva v sobotu ráno. Na kopci začala naše hanácká posila Jirka Šimek, směnu a půl doházel Michal Lisko. Dá-li se věřit statistikám, vyhráli jsme na hity, ale hraje se jak známo na body. Soupeř nás držel nadhozy Pavla Chadima a Michala Jukla. Nebyli jsme bohužel schopni udělat více bodů, byť obrana až na pár drobných zaváhaní pracovala bezchybně. Zpětně viděno, výhra v tomto zápase by nám Draky odstranila z cesty ve finále (měli by dvě prohry bez šance na postup), ale na kdyby se nehraje...  

STB Ostrava-Bongo Liberec – 11:1
Konečně si zahrajeme na letišti. Nic menšího totiž vnější pole áčkového hřiště nepřipomíná. Naštěstí Ušín ve svém druhém startu na kopci kluky v OF moc běhat nenechal. Vzhledem k vývoji ve skupině to byl přímý boj o druhé postupové místo. Naši bombeři v útoku předvedli v prvních třech směnách pěkný tlak a pak jsme do konce kontrolovali vedení. I když v naší kategorii není žádné vedení dost jisté. 

Late Harvest-STB Ostrava – 1:4
Uf, lehké to nebylo. Na kopci Gangster se staženou nohou (po sobotním zranění našeho oblíbeného zadního stehenního svalu) a s pomocí Zentivy předvedl svůj typicky obětavý a profesionální výkon. Pak se hraje opravdu jednodušeji. A když obrana přidá ve třetí směně tři body, tak je nakročeno k postupu. Soupeř v pětce koriguje jedním bodem, ale víc mu Gagi a výborná obrana nedovolí. Na začátku sedmičky přidáme jeden pojišťovák a třetí aut v dohrávce nám přináší vytoužený postup do finále. Myslím, že spadlo dost kamenů.

STB Ostrava-Draci Brno– 5:11
Je tady nedělní odpoledne a finále. Můžeme být maximálně druzí, ale to jsme byli už loni. Velký nástup s hymnou a představením line-upů.
Na kopci soupeře začal a dovedl Draky k vítězství Pavel Budský, kterému to stále s přehledem hází. I když naši pálkaři kontaktují nadhozy hned od první směny a rozhodně si je Pája nevodí jako kdysi, bodů jsme udělali méně. 
My na kopec stavíme znovu Gangstera, neměl jsem odvahu se ptát na počet růžových pomocníků. Vydrží tři směny a opouští kopec s vedením 1:0. Když řekne ,už to nejde´, tak všichni víme, že to fakt nejde. Draci jsou na pálce při chuti. Naši reliefové Štěpánek, Šícha a Kubovčík brzdí, co mohou, ale i obrana si vybírá pár slabších chvilek a pod tlakem děláme více chyb, než v dosavadním průběhu turnaje. V pětce a šestce ještě korigujeme stav, ale na víc není sil. Lépe to letos nešlo, soupeř byl ve finále silnější. Gratulujeme.  

Medailové pořadí ročníku 2020 vypadá následovně:

  1. Draci Brno
  2. STB Ostrava
  3. Late Harvest Praha

 

Co dodat závěrem?

Napadá mne jako vždy tisíc kdyby. Ale na co bychom pak měli ty rybníky…..

My jsme v letošním blbém zavirovaném roce začali se společnou přípravou, jakmile to situace umožnila. Díky klubu a skvělému zázemí Arrows parku opět klec, mašina, batting, IF/OF a tak dále. Během sezóny se dala dohromady parta lidí, kteří chtějí a mohou za STB hrát. K tomu se nám podařilo naskautovat dvě posily z Prahy a Olomouce, které se, pevně věřím, stávají součástí našeho týmu.

Takže kdo to stříbro má - Pavel Burkovič, Radovan Bušovský, Tomáš Dopita, Mike Hanuš, Ota Kaňok, Pavel Kasperčík, Jan Karger, Petr Kovala, Richard Köhler, Petr Kubovčík, Michal Lisko, Petr Soukal, Milan Sýkora, Tomáš Šícha, Jirka Šimek, Petr Štěpánek a Jan Žlábek. Do hry nám chybělo pár trenérů, kteří byli vytíženi jinde. Hráli jsme s tím nejlepším, co máme. A všichni na tom hřišti nechali vše, jak je u veteránů zvykem. Herní úroveň turnaje razantně stoupá, k vidění je kvalitní baseball. Pomalejší než EXL, ale kvalitní. Vysoká laťka na další sezónu. 

Nás teď čeká v říjnu Znojmo, v listopadu hodnocení sezóny a spřádání plánů na rok 2021. MČR má být v roce 2021 na Krči, v roce 2022 se dle dohodnuté rotace můžeme těšit na domácí mistrovství.   

Poděkování Frankiemu Kučerovi za jeho práci pro nás, veterány.

Poděkování do Blanska pro Iva Kučeru a jeho organizační tým.

Poděkování rozhodčím, bez Vás by to nešlo.

Nadpis a závěr je tak jediné, co mohu z loňského hodnocení druhého místa kopírovat. Ale hlavně není moc co dodávat, všechno důležité jsem napsal loni.

Pánové, kolegové, spoluhráči, bylo mi ctí a potěšením se Vám motat na lavičce a strávit s Vámi tři dny plné baseballu a doprovodných aktivit. Za mne kdykoliv a kdekoliv znovu!

 

Už teď se těším na tréninky a MČR v roce 2021!

DĚKUJI
Bob Kaloč ml.
Manažer týmu STB Ostrava