Bonn "zpoza plotu"


Vraťme se ještě malinko k proběhlému pohárů mistrů v německém Bonnu pohledem Boba Kaloče.

V rámci svých cest jsem měl možnost koncem uplynulého týdne navštívit místo konání mezinárodního turnaje European Champions Cup 2022, pořádaného německým klubem Bonn Capitals. Náš A-tým se jako úřadující mistr ČR kvalifikoval mezi osm nejlepších klubových týmů Evropy, dalším českým zástupcem byl tým brněnských Draků. 
 
Fakta přenechám oficiálním webům a článkům, přidám jen pár postřehů z přípravy výjezdu, prostoru "zpoza plotu" a celkové atmosféry .
 
Příprava  výjezdu a komunikace s klubem probíhala na precisní německé úrovni. Organizaci začátku turnaje sice narušilo počasí, ale druhá půlka již proběhla v příjemném baseballovém počasí. Klidná atmosféra bonnského oddychového parku Rheinaue, krása. 
 
Osobně jsem viděl dva zápasy. Poslední ve skupině s holandskými Curacao Neptunus. Při pátečním nástupu to vypadalo jako přátelák dvou různých věkových kategorií. Naši "junioři" (vzrůstem) hráli se špičkovým soupeřem zcela vyrovnanou partii. V závěru se potvrdilo, že na této úrovni nesmí nadhazovači "uletět" ani jeden nadhoz. Jinak je okamžitě využit a potrestán, v tomto případě grandslamem, který otočil zápas a nechal soupeře dovést zápas do vítězného konce. Jaká podobnost ze zápasu předchozího dne s Bonnem....
 
Na kdyby se nehraje a tak se po třech neúspěšných zápasech ve skupině v nadstavbě stavíme v sobotu dopoledne proti německému úřadujícímu mistrovi - týmu Heidenheim Heidenköpfe. Jde nám o hodně. Udržet pro český baseball místo na další rok, odčinit dvě porážky v závěru posledních dvou zápasů ve skupině a hlavně ukázat, že český mistr umí i s řádně omlazeným týmem vyhrávat. Stalo se. Vhodně zvolená rotace nadhazovačů, bezchybná hra obrany a vyrovnaný útok - to byly střípky k veledůležitému vítězství. Nerad jmenuji, ale v pravý čas zavelel kapitán Malda k útoku a k HR mu chyběl fakt kousek. Chladnokrevný close Marka byl dalším důležitým střípkem výhry. Že všem při grandslamu soupeře v dohrávce devítky a dotažení na jednobodový rozdíl tuhla krev v žilách? No tuhla, ale počítají se výsledky. Vítězíme a obsazujeme finální páté místo. 
 
Co dodat?  Spolu se dvěmi fanynkami z řad dodavatelek hráčů pro klub jsme hlasově podpořili tým v posledním zápase v oslabení cca 3:50. Dále se ukázalo, že domácí rivalita se za hranicemi stírá. Draci fandili nám, my jsme fandili Drakům. Po jejich úspěšném zápase a udržení druhého místa pro český  baseball pro rok 2023 se otevřel prostor pro společné diskuse o průběhu turnaje. Hru našeho týmu vysoce hodnotil i přítomný trenér české reprezentace. Symbióza týmu pod neúnavným vedením našeho GM - Borisi, tleskám, obrovská poklona. Místo pro neformální setkání s naším bývalým hráčem Terellem Joycem, který zapouští v Bonnu kořeny.... Drobnosti, které potěší a podpoří celkově velmi velmi sympatické vystoupení našeho týmu. Mladí, pracujte na sobě, máte zatím rezervy, ale i obrovský potenciál a možnosti! Staří, vydržte co nejdéle, jste stále skvělí! A kdyby přece jen, náš tým veteránů Vás rád přijme.....

VK.