Klub - Aktuality

Ohlédnutí za Pohárem vítězů pohárů – Španělsko 2022

Tým žen Arrows Ostrava se na základě výborných výsledků z loňské sezóny nominoval na letošní Pohár vítězů pohárů do španělského Viladecans nedaleko Barcelony. Sobotu 13. 8. strávil tým cestováním a ihned po přistání v neděli ve 2 ráno na španělském letišti bylo jasné, že půjde o velmi horkou půdu. Teploty se po celý turnaj pohybovaly v rozmezí 32 – 35 stupňů. V neděli 14. 8. si ženy lehce zatrénovaly na místním hřišti, aby se seznámily s některými zvláštnostmi (umělá tráva ve vnějším poli a zvláštní poryvy větru), a turnaj mohl začít.   

V pondělí 15. 8. byly na programu dva zápasy. Nejprve se tým žen rozehrál s rakouskými Witches z Linze. Po slibné první směně vedou naše ženy 2:0, poté ještě ve třetí a páté směně přidávají po bodu a nakonec poráží soupeře 4:0. Důležité první vítězství je zapsáno do tabulky a tým se už chystá na odpolední zápas z favoritem celého turnaje, italským Saronem. Hned v první směně italské softbalistky nasázejí našim ženám 5 doběhů, a i když se ostravské ženy snaží kontaktovat italskou nadhazovačku,  a ve druhé a třetí směně skórují a snižují na 5:2, zápas nakonec končí po páté směně prohrou 9:2.

V úterý 16. 8. čeká naše ženy pouze jeden zápas, ale s ohledem na vývoj turnaje je jasné, že jde o další klíčový zápas pro postup do bojů o medailové umístění. Zápas s belgickým týmem Eagles z Antwerp začíná pro Arrows ženy výborně, po první směně pohodové vedení 3:0. Během dalších třech směn se vývoj obrací a na konci čtvrté směny vedou hráčky Antwerp 5:4. Naše ženy zaberou a v páté směně otáčí zápas ve svůj prospěch díky čtyřem doběhům, soupeřky už pouze korigují závěrečný stav a tak ženy Arrows připisují další výhru 9:7.

Ve středu 17. 8. začal zápas s druhým favoritem turnaje, holandským týmem Sparks Haarlem až v podvečerních hodinách. Soupeř nenechal nic náhodě a nasadil na nadhoz jednu z nejlepších nadhazovaček turnaje, americkou posilu. Nedaří se nám úspěšně kontaktovat její nadhoz, zato soupeřky mají chuť pálit a tak zápas končí po páté směně prohrou 0:12. Tímto výsledkem tým Arrows přichází o možnost hrát finále a tak se soustředění přesouvá na postup do zápasu o celkové třetí místo na turnaji.

Vzhledem ke změně počasí a následným bouřkám a dešťům se rozhodující zápas s domácím týmem Viladecans přesouvá až na pátek 19. 8. na ráno. Oběma týmům jde o postup do medailového zápasu o třetí místo. Tento zápas nezačíná tým Arrows dobře a v půlce třetí směny prohrává už 5:0. Pálkařky Arrows ale zaberou a na konci čtvrté směny srovnávají stav na 6:6. Hned v další směně ale soupeř odskakuje na skóre 10:8, v šesté směně navyšuje soupeř svoje vedení už na 11:8. V sedmé směně domácí tým už neskóruje a naše ženy čeká dohrávka a poslední možnost otočit tento důležitý zápas. Bohužel soupeř rychle zahraje dva outy a naše ženy dělí od prohry poslední out zápasu. Přesto v sobě najdou sílu a jedna pálkařka za druhou pálí hity a postupně posouváme běžce po metách, stahujeme soupeřův náskok na 11:10. Zápas ukončí úspěšný odpal Terezy Kubicové na plné mety a následné dva doběhy otočí vývoj zápasu a tým Arrows připisuje velmi důležité vítezství a zajišťuje si tak postup do sobotního zápasu o celkové třetí místo.

V pátek odpoledne zbývá dohrát poslední zápas základní části a to s německým týmem Bonn Capitals. Jak tým Arrows tak tým z Bonnu ví, že si spolu znovu zahrají v sobotu o celkové třetí místo na turnaji tak je tento páteční zápas brán jako tréninkový. Bonn Capitals stejně jako Arrows dal příležitost v tomto zápase hráčkám, které zatím moc směn neodehrály a také se snažil ušetřit nejlepší nadhazovačky až na sobotní poslední utkání. I když Arrows tento zápas začal slibně, nakonec prohrává po páté směně 5:12.

Na závěr turnaje v sobotu 20. 8. se na domácím hřišti odehrály už jen zápasy o umístění. V křížovém miniturnaji se nakonec na posledním sedmém místě umístily hráčky Witches z Linze, na šestém místě Eagles z Antwer a na pátém místě domácí tým Viladecans. Zápas o třetí místo našich žen a týmu Bonn Capitals začal v 18:00 a hned v první směně tým Bonnu zahájí útok trojmetovým odpalem, následně na dva outy přichází další odpal a Bonn vede 1:0. Nakonec se skóre po první směně po homerunu německé hráčky zastaví na 4:0 pro Bonn. Další průběh zápasu už bohužel žádnou změnu skóre nepřinesl. Nadhazovačka Arrows Crystine Kistner svým výborným výkonem držela německé pálkařky v šachu a nedovolila jim už ani jednou skórovat a tak připravila šanci pro naše pálkařky na obrat. Naše pálkařky se snaží, na odpaly jsou lepší než německý tým ale chybí jim trošku toho štěstíčka a tak po sedmi směnách končí zápas stejně jako po první směně a to 4:0 pro Bonn. Ženy Arrows touto prohrou obsazují konečné čtvrté místo na turnaji.

Celkově se ve španělském Viladecans naše ženy předvedly velmi kvalitní hrou, Tereza Kubicová se stala druhou nejlepší pálkařkou turnaje. Tým žen byl nejmladším týmem turnaje a do budoucna velký příslib pro softball v Ostravě.

Celkové pořadí:

  1. Sarono (ITA)
  2. Sparks Haarlem (NED)
  3. Bonn Capitals (GER)
  4. Arrows Ostrava (CZE)
  5. CB Viladecans (ESP)
  6. Antwerp Eagles (BEL)
  7. Witches Linz (AUT)

 

  • Tým: Softball Ženy