Lépe to už nejde II.

Historie se letos zopakovala, změnila se část kulis, začátek, průběh a konec je stejný. Ale popořádku.

Letošní již sedmý ročník MČR40+ začal na konci července u nás doma v Arrows Parku a skončil v sobotu 03. září na brněnské Technice. Opět jsme vinou počasí odehráli jen pátek a část soboty, stihli jsme odehrát skupiny a dále už v Ostravě nic.

Po roce jsme opět hráli turnaj s osmi týmy, osmým účastníkem byl tým Broken Bones, seskládaný z hráčů z různých koutů země (Díky, Radku). Klasické rozdělení do dvou skupin, dále bylo v plánu odehrát křížové SF, podobně spodní čtverka. Zůstalo u plánů, déšť byl proti.   

 STB Ostrava – BONGO Liberec – 8:0

Turnaj jsme zahájili na našem béčku s tradičním účastníkem z Liberce. Naši obranu z kopce již tradičně v prvním zápase vedl Tomík, soupeři dovolil pouze 4 hity a podpořen kvalitní obranou nedovolil soupeři ani jeden doběh. V útoku to byl klasický první turnajový zápas, občasné zaváhání paličů, nicméně nabouchali jsme 8 bodů a připisujeme první vítězství. Pro mne bylo největší výhrou, že po těžké kolizi na 1B se oba aktéři zvedli a dohráli nejen zápas, ale i celý turnaji. Uf…

 STB Ostrava – Broken Bones 13:10

 Zde tím „Uf“ začnu. Stav jedna sedm v polovině druhé směny na turnaji s časovým omezením. Náš startér se trápí a trápí se moc, s ním i celá obrana. S problémy končíme obě první obrany. Zápas pod světly? Hromada diváků? Netuším. Navíc soupeř není vůbec jednoduchý, BB předvádějí velice sympatický a odhodlaný výkon, v útoku se s tím rozhodně …., se toho nebojí. Střídáme kopec, bráchové si oba hodí po třech směnách, a hlavně si v útoku vzpomínáme, jak se má pálit. Zapisujeme další vítězství a jdeme odpočívat před sobotou, každý po svém…

 STB Ostrava – Late Harvest 7:4

Přímý zápas o první místo ve skupině. Při pohledu na radar hrozí opakování loňského roku a úprava hracího systému zatím neznámým způsobem. Chceme vyhrát, ale nejsme samozřejmě sami. Borci z „Tegoly“ mají dle průběhu hry zjevně identický záměr. Na kopci se v jedničce zahřívá Marin – aby si konečně vzpomněl, že nadhazovat umí a drží tam celé 4 inningy. Nám se daří v prvních čtyřech směnách bodovat, po čtyřce držíme vedení 7:4. Pak stavíme na kopec na pátou směnu osvědčeného držáka Honzu z hor. V šestce ho střídá Brácha, který klidně rozehranou směnu s plnými metami a bez autu dovede do vítězného konce a razítkuje vítězství ve skupině.    

Důležitý poslední zápas turnaje v opačné skupině mezi Old Boys Praha a Technikou Brno se dohrává za silného deště. Další zápas se již v sobotu nerozběhne, takže se upravuje systém turnaje zrušením křížových zápasů nahoře i dole a v plánu je odehrát v neděli přímé souboje stejně umístěných z obou skupin. 

Večerní posezení pro celé osazenstvo turnaje v prostorách Original Baseball Restaurantu Arrows pak přináší mnoho zajímavých poznatků, hráči si dlouho vyměňují své zkušenosti z tréninku i zápasů. Stále je vidět mladická energie všech a radost ze vzájemného setkání borců, kteří si na hřišti stále nic nedarují, ale moc rádi se vidí a mají si stále co říct. Toto je pro mne ten správný vrchol a smysl turnaje, duchovnímu otci jednou uděláme sochu…. 

Nedělní ráno bohužel potvrzuje předpověď. V tomhle počasí a na podmáčeném hřišti se baseball opravdu hrát nedá. Po zvážení více variant, kombinací termínovek a možností časových i prostorových se přikláníme k loňskému modelu. Spodní skupina shodně obsadí dělené páté místo. Druzí v obou skupinách obsadí dělené třetí místo. První z obou skupin - STB Ostrava a Old Boys Praha odehrají finále na devět inningů na neutrálním brněnském hřišti a sice v sobotu 03.09.2022. Počasí bohužel neovlivníme.

Finále . Old Boys Praha – STB Ostrava 3:5

Je to stejné jako loni. Stejné hřiště na Kraví Hoře, počasí jako malované, stejný soupeř, jsme jako loni hosté, téměř stejný termín. Ale je jasné, že zápas bude úplně jiný. A byl.

Kvalitní týmy, kvalitní nadhazovači na obou stranách, první bod připisuje pražský tým až ve čtvrté směně. Hraje se úporný baseball bez chyb (v celém zápase jen po jedné na každé straně), boj o každý nadhoz i metu. V páté směně nás soupeř donutí vystřídat Gagiho na nadhozu za stavu 1:2 a obsazené první a druhé metě a jednom autu. Soupeř po hitu obsazuje všechny mety a následná meta zdarma znamená navýšení vedení Old Boys na 3:1. Více už jim však výborně házející Ušín do konce zápasu nedovolí. Oba naši nadhazovači si zápas rozdělili napůl a oba se potkali s výtečnou formou. Jsou pevným základem obrany, která čelí celkem devíti hitům soupeře. Našemu útoku se daří v šesté, sedmé i osmé směně bodovat a otáčíme zápas na konečných 5:3 v náš prospěch. V dohrávce devítky trneme při odpalech, ale naše vnitřní pole se nenechává zaskočit. Uf!

Byl to jiný zápas než loni. Pro nás zlatá výhra, back to back. Pro soupeře porážka, ale rozhodně se ctí. Kdyby to bylo naopak, nikdo se nebude divit. Velmi kvalitní sport na obou stranách, v duchu fair play a v duchu krásné sportovně-společenské atmosféry, jak před zápasem předestřel GM Old Boys Pepa Pojer. Díky, Pepo, díky, kluci!

Pořadí ročníku 2022 vypadá následovně:

1. STB Ostrava

2. Old Boys Praha

3.-4. Late Harvest Praha

3.-4. Draci Brno

5. Bongo Liberec

6. Rýchory

7. Technika Brno

8. Broken Bones

 

Poděkování Frankiemu Kučerovi za jeho práci pro nás, veterány, vážíme si toho.

Poděkování rozhodčím, bez Vás by to nešlo.

Během turnaje nejen mi mnoho hostů vyslovilo poklonu za skvělou organizaci turnaje, úpravu hřiště catering, Plzeň atd. Rád tlumočím do klubu – Karin, Gagi, omladino z field crew, tabule, hudba, scorers, restaurace – díky, je proč být hrdý na Arrows!

Pro zájemce o konkrétní výsledky, průběh a statistiky odkaz na stránky asociace.

https://www.baseball.cz/turnaj-668/mcr-veteranu/

Pánové, kolegové, kamarádi, spoluhráči – již po několikáté - bylo mi ctí a potěšením se Vám motat na lavičce a strávit s Vámi parádní dny na poli sportovním i doprovodném. Vážím si Vašeho nasazení a zápalu pro věc, bez toho to nejde. DĚKUJI!!! Jedeme dál!

CUBA LIBRE!!!

Bob Kaloč ml.

Manažer týmu STB Ostrava