Baseball U11

Žáci Arrows překvapením ČBP U11 Morava

Červen je každým rokem ve znamení Pohárů, a tak i letos vyrazil tým U11 uzavřít první polovinu sezóny do Třebíče, kde se konal letošní ročník ČBP této věkové kategorie. Předpověď je příznivá a všichni hráči zdraví, takže se velmi těšíme na šest zápasů, ve kterých budeme moct poměřit síly s devíti nejlepšími celky Moravy. Na turnaj odjíždíme s deseti hráči, přičemž čtyři z nich jsou posily z nižších kategorií U10 a U9. Jako jedenáctý tým doplňuje Denis Rambousek, který je pro turnaj naší posilou z pardubických Waynes. Toto kamarádství začalo na Czech Youth Prospect campu v Nymburce, kterého se zúčastnili tři naši hráči a v podstatě si předdomluvili, že si na letošních republikových akcích zahraje za naše barvy.

Pár dní před startem již víme, že v naší pětičlenné skupině postupně narazíme na Techniku, Klasik, Ježky a Hrochy. S Klasikem jsme se se už letos několikrát potkali a tušíme, co můžeme očekávat. S dalšími jsme na sebe narazili v předchozích letech v rámci Coachpitche, ale tohle je tak trochu jiný sport. Začíná tak usilovné přemýšlení nad tím, jak se popasovat s denními limity nadhozu a naplánovat celkovou strategii rotace nadhazovačů a catcherů. Budeme chtít bojovat o co nejlepší umístění, nebo si raději pohlídáme dobrou pozici do kvalifikace na MČR, do které, postoupí týmy z třetího až osmého místa?

Je jasné, že pokud bychom chtěli uvažovat o semifinále, bude klíčový hned první zápas s Technikou. Věříme, že si to s tímto soupeřem můžeme rozdat a do zápasu jdeme s plánem použít svižné a spolehlivé = Honzu a Denise po 35 nadhozech s tím, že ať už to dopadne jakkoliv, tak se o ně opět můžeme opřít třetí den v boji o umístění.

Do zápasu vstupujeme jako domácí s Honzou na kopci. Po první směně se soupeř ujímá vedení 1:0. My srovnáváme ve druhé. Ve třetí střídá Honzu Denis. Technika dobíhá ve třetí směně pro druhý bod. Ve čtvrté stahuje Luki Přemka a je to 2:2.  V páté směně po dvou autech v obraně nastupuje na kopec Luki. Směnu zavírá bez bodu a my v dohrávce přidáváme dva doběhy. Zbývá 20 sekund do konce zápasu a Technika tak má stále ještě jednu šanci utkání zvrátit. Přehozem na trojce snižuje na 3:4. Luki dosahuje limitu 20 nadhozů a zápas se dvěma auty a běžcem na první metě předává Kubovi. Při plném stavu přichází odpal a my zahráváme těsný out 4-3. Obrovská radost z výsledku a také z toho, že máme Lukiho i Kubu ready na zítřejší zápas proti Jihlavě.

Honza 2 IP, 3 H, 1 ER, 0 BB, 5 K
Denis 2,3 IP, 3 H, 0 ER, 0 BB, 6 K
Luki 1 IP, 1 H, 0 ER, 1 BB, 1 K

Po krátké pauze nastupujeme proti Klasiku. Soupeři se podařilo nás v oblasti letos jednou porazit a je jasné, že si na nás budou věřit. Do zápasu jdeme s tím, že necháme vyházet Přemka pro tento turnaj. Věříme, že se v útoku zdržíme déle a v obraně nebudeme muset odehrát 6 směn. První směnu vyhráváme 3:2. Za další dva útoky už je stav utkání 15:2. Ve třetí směně Přemek s jedním outem dosahuje limitu 35 nadhozů a je jasné, že tento zápas bude maximálně na čtyři směny. Jdeme do lehkého rizika posíláme na nadhoz Tea, který má do této doby za sebou jednu odházenou směnu a věříme, že tento náskok udržíme, a ještě pošetříme další ruku na poslední den turnaje. Ve čtvrté přidáváme ještě tři doběhy a teď už zbývá jen udělat tři auty. Tato dohrávka byla opravdu velmi dlouhá a Frýdek postupně přidává bod po bodu, ale Dominik přidává poslední aut a vyhráváme 18:8.

Přemek 2,1 IP, 3 H, 2 ER, 1 BB, 4 K
Teo 1,1 IP, 1 H, 4 ER, 3 BB, 2 K

Po úspěšném prvním dni panuje dobrá nálada. Hroši navíc porazili Techniku a již před zápasem s Ježky víme, že pokud tento zápas vyhrajeme, tak je semifinále jisté. Jihlava oproti loňskému roku na turnaj nepřivezla tak silný tým, ale přesto upozorňujeme děti na to, že jim zadarmo výhru nikdo nedá.
Do zápasu vstupujeme zostra a hned v první směně jdeme do vedení 5:0. Kuba jde podle plánu do plna, a nakonec nám dává 3,1 směny a zápas předává za stavu 11:3 Lukimu. Ten soupeři nepovoluje žádný souvislý tlak a utkání vypadá, že je pod naší kontrolou. Luki dosahuje limitu 20 nadhozů a k ukončení utkání je potřeba udělat poslední aut. Semifinále je na dosah a my nechceme provokovat štěstěnu tím, že na kopec půjde někdo bez předchozího startu na nadhozu a necháváme Lukiho utkání zavřít s tím, že tímto zápasem pro něj nadhazování na turnaji končí. Zápas vyhráváme 12:4 a užíváme si vědomí, že se dostáváme mezi 4 nejlepší týmy turnaje.

Kuba 3,1 IP, 2,H, 1 ER, 4 BB, 4,K
Luki 1,2 IP, 0,H, 1 ER, 2 BB, 1 K

Zápas s Hrochy si jdeme vyloženě užít. Cílem je se hlavně nezranit a zkusit soupeře aspoň trochu potrápit. Na pálku jdeme jako hosté a v první směně zaznamenáváme dva doběhy. Na nadhozu za nás zažívá svou premiéru Radim. Plán je jej nechat házet 80 nadhozů. Nebýt nechyceného rutinního flyballu na 7, tak bychom směnu po chyceném line drivu na jedničce a následném outu běžce na třetím metě ukončili pouze s jedním obdrženým doběhem. Bohužel schytáváme ještě sedm bodů a zápas je víceméně rozhodnut. Zápas se odehrává ve znamení nekonečného množství volných met. Radim se ale tímto nenechává rozhodit. Svého limitu dosahuje po dvou směnách a přenechává kopec Igorovi za stavu 10:2. Igor, který také stojí v zápase na kopci poprvé překvapuje velkým podílem striků. Končí pod 20 nadhozovým limitem a my víme, že máme na zítřek pořád k dispozici 4 nadhazovače. Zápas, který příliš krásy nepobral, končí 13:4 pro Hrochy. Hráči, trenéři i rodiče jsou nadšení. Turnaj se pro nás po dvou dnech vyvíjí výborně a jdeme si užít zbytek dne na bazén. Večerka bude brzo, protože nás čeká boj o přímý postup na MČR už v 9,00 ráno proti zatím stoprocentním domácím.

Radim 2 IP, 4 H, 4 ER, 11 BB, 0,K
Igor 1 IP, 3 H, 0 ER, 1 BB, 0,K

Zápas proti Třebíči byl velkým soubojem obran a jedná se o náš nejlepší zápas v turnaji. Soupeř je sice schopen se dostávat hity na mety, ale naše obrana mu nedovoluje stahovat body. Naopak my skórujeme v první směně po hitu Denise a následných dvou přehozech. Ve třetí směně stahuje siglem Luki Adama. V dohrávce třetí se po strike outu sice dostává singlem na 8 Třebíč na metu, hned další pálkař ale pálí linedrive na spojku a ta příhozem na jedna končí směnu doublem. Ve čtvrté směně po dvou volných metách a parádně složené úlivce Dominikem, máme při jednom autu plné mety. Na divoký nadhoz sice stahujeme třetí bod, ale následují dva strikeouty. Ani v dohrávce čtvrté nenecháváme domácí nadechnout, když našemu infieldu stačí na 3 outy pouze čtyři nadhozy. Pátá směna je z obou stran bez bodu. My si v obraně pomáháme dalším doublem. V šesté se soupeři nedaří pokus o zkrácenou hru při naší obsazené první a třetí a my přidáváme čtvrtý bod. Jdeme do dohrávky a všichni víme, že vítězství je strašně blízko. Těžko uvěřit, že jsme až doteď udrželi silný třebíčský útok bez doběhu. První pálkař je fly out na 4. Třebíč ale neskládá zbraně a dvěma hity na 8 obsazuje druhou a třetí metu a přichází jádro jeho lineupu. Doublem na 9 stahují dva doběhy. Bereme si time a snažíme se tým uklidnit. Další line drive na 8 naštěstí končí v Dominikově rukavici. Dva outy. Tohle musíme udržet!!! Denis ve skvělém výkonu na nadhozu prokazuje železné nervy a po šesti směnách na 62 nadhozů utkání ukončuje stylovým K. Máme jistou medaili a postup na MČR. Neskutečné!!! Teď už jen počkat na to, s kým se za šest hodin potkáme ve finále.

Denis 6 IP, 7 H, 2 ER, 1 BB, 4 K

Druhé semifinále proti sobě postavilo Hrochy a Draky. Vítězí druzí jmenovaní, a to zejména díky podařenému vstupu do zápasu a kvalitnímu nadhozu. Jejich startérovi k uzavření zápasu ale chyběly ještě dva auty a nám hraje do karet, že si pojišťují vítězství nasazením closera, který jich nakonec musel hodil pouze 8. S respektem k soupeři věříme, že proti Drakům ve finále máme šanci uspět. Do hry máme ready Honzu s Přemkem a tušíme, že jejich top nadhazovači už jsou ze hry. Děti si také pamatují, že je už jednou, a to loni na přípravě v Hrotovicích dokázaly porazit. Začínáme v obraně a v první směně nepouštíme soupeře na metu. My sice trneme, když se Přemek za nula autů neúspěšně pokouší ukrást domácí metu, pak ale Denis triplem stahuje Lukiho a my se ujímáme vedení. Honza na nadhozu i infiled pracují spolehlivě a Draky nepouštíme na metu ani ve druhé směně. My na dva auty po sérií hitů Radima, Přemka, trojmeťáku Lukiho a nepovedené zkrácené hře Draků po metě zdarma zaznamenáváme 5 doběhů. Ve třetí i čtvrté směně Draci stahují po dvou bodech a my vycházíme naprázdno. V páté Honza po BB prvního pálkaře pouští na kopec Přemka. Ten nepovoluje žádný doběh. My v dohrávce přidáváme další bod po Honzově odpalu k plotu na 8 a následných nepřesnostech dračí obrany. Je tu poslední útok Draků a k vítězství stačí ubránit tříbodový náskok. Od vítězství nás dělí 3 outy. Odpal na spojku, Luki zpracovává backhandem a háže na jedna, kde Honza chytá těžký míč s odskokem na backhand. Po hitu a BB soupeř obsazuje první a druhou metu. Přemek dalšího pálkaře vyřazuje strikeoutem. Tohle už přece musíme zvládnout. Přemek hází, pálkař odpaluje fly na jedna a je tu konec. Na hřišti, v dugoutu i v hledišti propuká obrovská radost. To snad není možné, my jsme to dokázali celé vyhrát!!! Při předávání medailí si velmi užíváme a pořád jen stěží dokážeme uvěřit, že tu stojíme po boku nejlepších moravských týmů a ten největší pohár zvedáme nad hlavu my. Jako bonus si cenu pro MVP turnaje odnáší Denis.

Honza 4 IP, 3 H, 3 ER, 3 BB, 7 K
Přemek 2 IP, 2 H, 0 ER, 1 BB, 2 K

 

Děkujeme rodičům za jejich obrovskou podporu během celého turnaje. Díky Waynovi, který rozšířil pro turnaj trenérský tým, koučoval na třetí metě a hráčům dodával klid a sebedůvěru. Děkujeme všem hráčům za obrovský zážitek. Jsme neskutečně pyšní na všechny kluky, kteří každý svým dílem přispěli k tomuto úspěchu. Bez jejich odvahy a poctivého týmového výkonu by ho nebylo možné dosáhnout. Rádi bychom, aby toto vítězství dodalo nejen jim, ale všem dalším hráčům mládežnických kategorií Arrows inspiraci a chuť do další práce na jejich baseballových dovednostech a hlavně víru, že když do toho dají vše, můžou hrát vyrovnanou partii i se svými vrstevníky z nejlepších týmů.

Z turnaje si ovšem odnášíme i cenné podněty k naší hře a odhalení, na čem je třeba ještě více zapracovat. Tým se mohl v turnaji spolehnout na dobrou práci nadhazovačů a infiledu. Nadhoz konzistentně atakoval strikezonu bez většího počtu met zdarma a infield produkoval malé množství chyb. Dobrý a odvážný baserunning zajistil důležité rozdílové body. Rezervy máme zejména v chytání dokonce i rutinních flyballů ve vnějším poli a náš útok zejména ve spodní části lineupu potřebuje být více nebezpečný. Jak se s tímto popasujeme uvidíme už na konci srpna na turnaji Back to School v Praze.

Na turnaji klub reprezentovali tito malí, velcí bojovníci:

Adam Beran, Jonáš Bušovský, Jakub Červenka, Jan Červenka, Lukáš Kamrád, Radim Kepák, Teodor Krejzek, Přemysl Línek, Dominik Meyer, Denis Rambousek, Igor Tesař

  • Tým: Baseball U11